Novice

20 let uspešnega dela in preko 100.000 NPK certifikatov

Objavljeno 14.12.2020

Center RS za poklicno izobraževanje (CPI) je uspešno izvedel spletni dogodek ob 20. obletnici sistema NPK v Sloveniji, ki se ga je udeležilo maksimalno število predvidenih udeležencev, posnetek dogodka pa je na družbenem omrežju Facebook imel že prvi dan več kot 500 ogledov.

Med uvodnimi video posnetki je virtualne udeležence pozdravila državna sekretarka iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ga. Mateja Ribič, ki je poudarila, da neformalno učenje vseh starostnih skupin vse bolj pridobiva na pomembnosti.

Različni modeli vrednotenja neformalnega učenja se po besedah direktorja Državnega izpitnega centra, dr. Darka Zupanca, razvijajo povsod po Evropi, kot po svetu. , . Slovenski model, ki temelji na Zakonu o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, po besedah mag. Janeza Damjana, omogoča sistemsko in enotno ureditev postopkov vrednotenja neformalnega učenja na državni ravni kar zagotavlja kakovost postopkov in zanesljivost rezultatov vrednotenja.

Prenovljeno spletno stran Nacionalnega informacijskega središča (NRP) je uradno otvorila mag. Tanja Logar iz Centra RS za poklicno izobraževanje, ki je povedala, da je bila prenova v prvi vrsti tehnološka, saj je bila tehnologija stare spletne strani zastarela. Jedro vsebinske prenove je bilo združevanje informacij o certifikatnem sistemu na eno mesto. Po novem je NRP povezan tudi s stranjo Slovenskega ogrodja kvalifikacij (SOK), ki zagotavlja prevode kompetenc za posamezno kvalifikacijo v angleški jezik. Po besedah mag. Tanje Logar, se imetniki certifikatov ob odhodu na delo v tujino večkrat obrnejo na njih s prošnjo po prevodu kompetenc, ki jih dokazujejo s certifikatom. Z bralniki zaslonov zdaj spletna stran zagotavlja informiranje tudi slepih in slabovidnih.

Na spletnem dogodku so s svojimi video izjavami sodelovali še: imetnica certifikata za NPK ga. Romana Praprotnik, članica komisije za preverjanje in potrjevanje NPK ga. Mojca Janežič, predstavnica izvajalca postopkov certificiranja ga. Bernarda Klemenc, vodja MIC-a na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana ter direktor podjetja, ki ima v svojem kolektivu zaposlene imetnike certifikata za NPK g. Janko Polovšak. Prikazan je bil tudi animirani film »Peter spozna člane komisije«. Celotni spletni dogodek si oglejte TUKAJ.

Obiščite prenovljeno spletno stran: https://www.nrpslo.org/

Nazaj na vse novice in dogodke

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.