Dostopnost

Dostopnost spletišča

Slika strani

Spletni portal nrpslo.org smo zasnovali tako, da je s prilagajanjem različnih načinov dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta, obenem pa je zagotovljeno, da je njihova izkušnja čim bolj pozitivna. Dostopnost smo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

 

Stopnja dostopnosti

Spletni portal je postavljen v jeziku HTML5 ter uporablja CSS3 stilske predloge (angl. Cascading Style Sheets). Za interakcije in določene funkcionalnosti se uporablja jQuery JavaScript knjižnica. Delovanje in izgled spletnih strani je preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih (razen v brskalniku Internet Explorer, kjer ni v celoti podprto zaradi zastarelosti brskalnika).

Spletni portal smo zasnovali tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem. Izdelan je z upoštevanjem smernic ravni AA za dostopnost spletnih vsebin po standardu WCAG 2.1. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1).

Portal upošteva smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications), s katerimi sta zagotovljeni kompatibilnost s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki kot so bralniki zaslona. V HTML kodi spletnih strani so tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oz. bralnike (npr. alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov, razlage povezav,  ipd).

 

Funkcije dostopnosti

Za zagotovitev dostopnosti so izvedene naslednje dopolnitve:

  • uporaba in navigiranje samo s tipkami na tipkovnici (sprehodi med meniji, vnosna polja, potrjevanje gumbov)
  • večja velikost pisave, odebeljena pisava,
  • poudarjene povezave (za lažje razumevanje, kam je uporabnik preusmerjen, imajo povezave vključene dodatne opise oz razlage)
  • izboljšane funkcije obrazcev oz form (opisni izpis napake, vključitev oznak za bralnike, ...),
  • izbiro velikosti vseh pisav na strani s pomočjo ukaza v brskalniku (običajno Ctrl in znak plus),
  • prikaz položaja, kje na spletišču se trenutno nahajamo (drobtinice),
  • večina slikovnega materiala je opremljena z alternativnimi opisi,
  • spletne povezave so opisne
  • ter ostale prilagoditve po standardu AA.

 

Nedostopna vsebina in možne izboljšave

Spletni portal za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani so dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti oz. se prikažejo ob določenih akcijah.

Ker je grafična podoba portala prilagojena celostni grafični podobi (CGP) Centra RS za poklicno izobraževanje, nekateri kontrasti niso optimalni in lahko za nekatere uporabnike predstavljajo oviro. Te prilagoditve so po naši oceni razlog za nesorazmerno breme.  Kljub temu pa v primeru, da se bo na podlagi povratnih informacij uporabnikov izkazalo, da je potrebno še dodatno prilagoditi grafično podobo portala za zagotavljanje najbolj optimalne uporabniške izkušnje, bomo to tudi izvedli.

Na portalu je dostopno veliko število dokumentov, za katere se trudimo, da so v  dostopni (in pravilni elektronski) obliki. Večina dokumentov je izdelanih v Adobe PDF ali v Word formatu. Postopno prilagajamo vse dokumente.

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.

 

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 3. novembra 2020.

Uporabljena je bila metoda iz prve alineje točke (a) člena 3(1) Izvedbenega sklepa Komisije (EU) 2018/1523 – samoocena organa javnega sektorja.

Izjava je bila nazadnje pregledana 3. novembra 2020.

 

Povratne informacije

Spletni portal nrpslo.org želimo čim bolj približati uporabnikom. V primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na tem spletnem mestu ali, če imate povratne informacije oziroma predloge izboljšav, nas kontaktirajte na nrp@cpi.si. Na obvestilo ali prošnjo bomo odgovorili v roku 8 dni od njegovega/njenega prejema oz vam sporočili, kdaj bo podan končni odgovor.

Vaš brskalnik je zastarel!

Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov.